• Stillbar viggtang, viggetang, viketang, for justering (vigging) av tannspissene på sagblad til skogssager. For at sagbladene ikke skulle sette seg fast i sagskåret ble annenhver sagtann bøyd (viket, vigget) henholdsvis til venstre eller høyre side i en bestemt vinkel.  (For vigging av buesagblad/bogesagblad er viggtang anbefalt, se bl. a. Folkets Brevskole, "Kurs for skogsarbeidere".)
Tanga består av to hendler. Når en trykker sammen håndtakene presses tangkjeften mot tannspissen som skal bøyes. Mellom hendlene er det montert en fjær. Enden av den rette hendelen er det utsmidd et jern som stikker tilnærmet vinkelrett ut i tangas lengderetning. På dette jernet er det naglet fast en "linjal" som reguleres ved å løsne en vingemutter. Det antas at en med denne "linjalen" justerer hvor mye tannspissene skal bøyes under viggingen. "Linjalen" består av en rektangulær jernplate, cirka 10 x 1 cm hvor det er festet en halvmåneformet skala med en spalteåpning som gjør det mulig å regulere jernplatas vinkel mot sagbladet. På jernplata er det fastkrudd et feste som er bevegelig langs jernplata ved å løsne en vingemutter.

Viggtanga ser fro registrator ut til å være komplett. Det er innslag av en del overflaterust i metallet.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Viggtang

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to