• Tollekniv med slire, der Bjarne Engli fra Raudsand i Nesset i Romsdalen har smidd bladet, mens Helge Lund fra Verdalen i Nord-Trønderlag har vært mester for skaft og slire. Kniven, med skaft, er 21,7 centimeter lang. Bladet utgjør 9,5 centimeter av dette lengdemålet. Det er 2,4 centimeter bredt ved brystningen, bakerst ved skaftet. Her er bladet 4,1 millimeter tjukt, men tjukkelsen avtar til 2,5 millimeter i den fremre enden. Bladryggen er rettlinjet. Bladet er et laminert produkt med hardt eggstål i kjernen og smidigere jern på begge sider. Smeden har plassert signaturstempelet sitt, - «K.ENGLI» - bakertst på høyre bladside. Skaftet er lagd av ved med fine tegninger som later til å være tydeliggjorte ved hjelp av en brunlig beis. Den fremre delen av skaftet er forholdsvis rett, noe konveks og har et ovalt tverrsnitt. Skafttjukkelsen tiltar mot den bakre enden, der skaftbuken buer nedover. Den bakre endeflata er buet og skrått avskåret.

Slira er 18,7 centimeter lang, 26,6 dersom opphenget regnes med. Den er sydd av cirka 2,5 millimeter tjukt lær med mørkebrun farge på de utovervendte flatene. Den nedre delen av hylsteret, som skal omslutte knivbladet, er buet, slik den fremre delen av egglinja er det. Denne delen er, på sliras forside, formet som to faser som begge skrår fra eller mot sliras midtlinje. Den øvre delen av slira, som omslutter den nedre delen av skaftet har et mer ovalt tverrsnitt. Sliremunningen er skrått avskårtet og utstyrt med en pautet kantbord. Sømmen som holder lærhylsteret ihop er ikke plassert langs midtaksen, men nærmere den sida eggen skal vendes mot når kniven stikkes i slira. Baksida av slirebrystet er stemplet «H.Lund». Opphenget er lagd av en noe lysere brun lærtype enn slira. Det er en smøyestol for et belte, splittet i to band nederst som er tredd inn i hull påbaksida av slirebrystet.        

Knivene til Lund blir i boka "Kniver og knivmakere" blant annet gitt denne karakteristikken: "Knivene hans er for en stor del i Voldbakkens stil, selv om han knapt nok har holdt en Voldbakken-kniv i handa. Det som skiller dem ut i mengden av voldbakkenkniver, er et uhyre sikkert håndverk - kniver av dette slaget kan ikke ha feil i konstruksjonen. Noe ekstra skal de også ha - hos Helge Lund er det den nydelige overflaten som gir den gode følelsen."

Beltestroppen er festet til slira uten bruk av nagler. Skaftet er innsmurt med linolje og Danish Oil.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum
  • Tollekniv med slire, der Bjarne Engli fra Raudsand i Nesset i Romsdalen har smidd bladet, mens Helge Lund fra Verdalen i Nord-Trønderlag har vært mester for skaft og slire. Kniven, med skaft, er 21,7 centimeter lang. Bladet utgjør 9,5 centimeter av dette lengdemålet. Det er 2,4 centimeter bredt ved brystningen, bakerst ved skaftet. Her er bladet 4,1 millimeter tjukt, men tjukkelsen avtar til 2,5 millimeter i den fremre enden. Bladryggen er rettlinjet. Bladet er et laminert produkt med hardt eggstål i kjernen og smidigere jern på begge sider. Smeden har plassert signaturstempelet sitt, - «K.ENGLI» - bakertst på høyre bladside. Skaftet er lagd av ved med fine tegninger som later til å være tydeliggjorte ved hjelp av en brunlig beis. Den fremre delen av skaftet er forholdsvis rett, noe konveks og har et ovalt tverrsnitt. Skafttjukkelsen tiltar mot den bakre enden, der skaftbuken buer nedover. Den bakre endeflata er buet og skrått avskåret.

Slira er 18,7 centimeter lang, 26,6 dersom opphenget regnes med. Den er sydd av cirka 2,5 millimeter tjukt lær med mørkebrun farge på de utovervendte flatene. Den nedre delen av hylsteret, som skal omslutte knivbladet, er buet, slik den fremre delen av egglinja er det. Denne delen er, på sliras forside, formet som to faser som begge skrår fra eller mot sliras midtlinje. Den øvre delen av slira, som omslutter den nedre delen av skaftet har et mer ovalt tverrsnitt. Sliremunningen er skrått avskårtet og utstyrt med en pautet kantbord. Sømmen som holder lærhylsteret ihop er ikke plassert langs midtaksen, men nærmere den sida eggen skal vendes mot når kniven stikkes i slira. Baksida av slirebrystet er stemplet «H.Lund». Opphenget er lagd av en noe lysere brun lærtype enn slira. Det er en smøyestol for et belte, splittet i to band nederst som er tredd inn i hull påbaksida av slirebrystet.        

Knivene til Lund blir i boka "Kniver og knivmakere" blant annet gitt denne karakteristikken: "Knivene hans er for en stor del i Voldbakkens stil, selv om han knapt nok har holdt en Voldbakken-kniv i handa. Det som skiller dem ut i mengden av voldbakkenkniver, er et uhyre sikkert håndverk - kniver av dette slaget kan ikke ha feil i konstruksjonen. Noe ekstra skal de også ha - hos Helge Lund er det den nydelige overflaten som gir den gode følelsen."

Beltestroppen er festet til slira uten bruk av nagler. Skaftet er innsmurt med linolje og Danish Oil.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum
  • Tollekniv med slire, der Bjarne Engli fra Raudsand i Nesset i Romsdalen har smidd bladet, mens Helge Lund fra Verdalen i Nord-Trønderlag har vært mester for skaft og slire. Kniven, med skaft, er 21,7 centimeter lang. Bladet utgjør 9,5 centimeter av dette lengdemålet. Det er 2,4 centimeter bredt ved brystningen, bakerst ved skaftet. Her er bladet 4,1 millimeter tjukt, men tjukkelsen avtar til 2,5 millimeter i den fremre enden. Bladryggen er rettlinjet. Bladet er et laminert produkt med hardt eggstål i kjernen og smidigere jern på begge sider. Smeden har plassert signaturstempelet sitt, - «K.ENGLI» - bakertst på høyre bladside. Skaftet er lagd av ved med fine tegninger som later til å være tydeliggjorte ved hjelp av en brunlig beis. Den fremre delen av skaftet er forholdsvis rett, noe konveks og har et ovalt tverrsnitt. Skafttjukkelsen tiltar mot den bakre enden, der skaftbuken buer nedover. Den bakre endeflata er buet og skrått avskåret.

Slira er 18,7 centimeter lang, 26,6 dersom opphenget regnes med. Den er sydd av cirka 2,5 millimeter tjukt lær med mørkebrun farge på de utovervendte flatene. Den nedre delen av hylsteret, som skal omslutte knivbladet, er buet, slik den fremre delen av egglinja er det. Denne delen er, på sliras forside, formet som to faser som begge skrår fra eller mot sliras midtlinje. Den øvre delen av slira, som omslutter den nedre delen av skaftet har et mer ovalt tverrsnitt. Sliremunningen er skrått avskårtet og utstyrt med en pautet kantbord. Sømmen som holder lærhylsteret ihop er ikke plassert langs midtaksen, men nærmere den sida eggen skal vendes mot når kniven stikkes i slira. Baksida av slirebrystet er stemplet «H.Lund». Opphenget er lagd av en noe lysere brun lærtype enn slira. Det er en smøyestol for et belte, splittet i to band nederst som er tredd inn i hull påbaksida av slirebrystet.        

Knivene til Lund blir i boka "Kniver og knivmakere" blant annet gitt denne karakteristikken: "Knivene hans er for en stor del i Voldbakkens stil, selv om han knapt nok har holdt en Voldbakken-kniv i handa. Det som skiller dem ut i mengden av voldbakkenkniver, er et uhyre sikkert håndverk - kniver av dette slaget kan ikke ha feil i konstruksjonen. Noe ekstra skal de også ha - hos Helge Lund er det den nydelige overflaten som gir den gode følelsen."

Beltestroppen er festet til slira uten bruk av nagler. Skaftet er innsmurt med linolje og Danish Oil.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum
  • Tollekniv med slire, der Bjarne Engli fra Raudsand i Nesset i Romsdalen har smidd bladet, mens Helge Lund fra Verdalen i Nord-Trønderlag har vært mester for skaft og slire. Kniven, med skaft, er 21,7 centimeter lang. Bladet utgjør 9,5 centimeter av dette lengdemålet. Det er 2,4 centimeter bredt ved brystningen, bakerst ved skaftet. Her er bladet 4,1 millimeter tjukt, men tjukkelsen avtar til 2,5 millimeter i den fremre enden. Bladryggen er rettlinjet. Bladet er et laminert produkt med hardt eggstål i kjernen og smidigere jern på begge sider. Smeden har plassert signaturstempelet sitt, - «K.ENGLI» - bakertst på høyre bladside. Skaftet er lagd av ved med fine tegninger som later til å være tydeliggjorte ved hjelp av en brunlig beis. Den fremre delen av skaftet er forholdsvis rett, noe konveks og har et ovalt tverrsnitt. Skafttjukkelsen tiltar mot den bakre enden, der skaftbuken buer nedover. Den bakre endeflata er buet og skrått avskåret.

Slira er 18,7 centimeter lang, 26,6 dersom opphenget regnes med. Den er sydd av cirka 2,5 millimeter tjukt lær med mørkebrun farge på de utovervendte flatene. Den nedre delen av hylsteret, som skal omslutte knivbladet, er buet, slik den fremre delen av egglinja er det. Denne delen er, på sliras forside, formet som to faser som begge skrår fra eller mot sliras midtlinje. Den øvre delen av slira, som omslutter den nedre delen av skaftet har et mer ovalt tverrsnitt. Sliremunningen er skrått avskårtet og utstyrt med en pautet kantbord. Sømmen som holder lærhylsteret ihop er ikke plassert langs midtaksen, men nærmere den sida eggen skal vendes mot når kniven stikkes i slira. Baksida av slirebrystet er stemplet «H.Lund». Opphenget er lagd av en noe lysere brun lærtype enn slira. Det er en smøyestol for et belte, splittet i to band nederst som er tredd inn i hull påbaksida av slirebrystet.        

Knivene til Lund blir i boka "Kniver og knivmakere" blant annet gitt denne karakteristikken: "Knivene hans er for en stor del i Voldbakkens stil, selv om han knapt nok har holdt en Voldbakken-kniv i handa. Det som skiller dem ut i mengden av voldbakkenkniver, er et uhyre sikkert håndverk - kniver av dette slaget kan ikke ha feil i konstruksjonen. Noe ekstra skal de også ha - hos Helge Lund er det den nydelige overflaten som gir den gode følelsen."

Beltestroppen er festet til slira uten bruk av nagler. Skaftet er innsmurt med linolje og Danish Oil.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum
  • Tollekniv med slire, der Bjarne Engli fra Raudsand i Nesset i Romsdalen har smidd bladet, mens Helge Lund fra Verdalen i Nord-Trønderlag har vært mester for skaft og slire. Kniven, med skaft, er 21,7 centimeter lang. Bladet utgjør 9,5 centimeter av dette lengdemålet. Det er 2,4 centimeter bredt ved brystningen, bakerst ved skaftet. Her er bladet 4,1 millimeter tjukt, men tjukkelsen avtar til 2,5 millimeter i den fremre enden. Bladryggen er rettlinjet. Bladet er et laminert produkt med hardt eggstål i kjernen og smidigere jern på begge sider. Smeden har plassert signaturstempelet sitt, - «K.ENGLI» - bakertst på høyre bladside. Skaftet er lagd av ved med fine tegninger som later til å være tydeliggjorte ved hjelp av en brunlig beis. Den fremre delen av skaftet er forholdsvis rett, noe konveks og har et ovalt tverrsnitt. Skafttjukkelsen tiltar mot den bakre enden, der skaftbuken buer nedover. Den bakre endeflata er buet og skrått avskåret.

Slira er 18,7 centimeter lang, 26,6 dersom opphenget regnes med. Den er sydd av cirka 2,5 millimeter tjukt lær med mørkebrun farge på de utovervendte flatene. Den nedre delen av hylsteret, som skal omslutte knivbladet, er buet, slik den fremre delen av egglinja er det. Denne delen er, på sliras forside, formet som to faser som begge skrår fra eller mot sliras midtlinje. Den øvre delen av slira, som omslutter den nedre delen av skaftet har et mer ovalt tverrsnitt. Sliremunningen er skrått avskårtet og utstyrt med en pautet kantbord. Sømmen som holder lærhylsteret ihop er ikke plassert langs midtaksen, men nærmere den sida eggen skal vendes mot når kniven stikkes i slira. Baksida av slirebrystet er stemplet «H.Lund». Opphenget er lagd av en noe lysere brun lærtype enn slira. Det er en smøyestol for et belte, splittet i to band nederst som er tredd inn i hull påbaksida av slirebrystet.        

Knivene til Lund blir i boka "Kniver og knivmakere" blant annet gitt denne karakteristikken: "Knivene hans er for en stor del i Voldbakkens stil, selv om han knapt nok har holdt en Voldbakken-kniv i handa. Det som skiller dem ut i mengden av voldbakkenkniver, er et uhyre sikkert håndverk - kniver av dette slaget kan ikke ha feil i konstruksjonen. Noe ekstra skal de også ha - hos Helge Lund er det den nydelige overflaten som gir den gode følelsen."

Beltestroppen er festet til slira uten bruk av nagler. Skaftet er innsmurt med linolje og Danish Oil.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Kniv

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Select the images you want to order

Share to