Måleapparat for å undersøke høyden på stående trær. Utstyret består av tre komponenter: a. en sikte- og måleenhet med avlesningsskive på den ene flatsida og omregningsskala på den andre, b. et læretui til å oppbevare og bære det nevnte instrumentet i, og c. en målestav/linjal som ble festet på det treet som skulle høydeundersøkes.
Sikte- og måleenheten er i hovedsak utført i aluminium. Instrumentet har også et okular som er innfestet i et messingbeslag, og det har en ring for festing av bære- og opphengsstropp som også er utført i messing. I denne ringen er det festet ei rødfarget snor. På den ene flatsida av instrumentet er det en sirkelformet åpning med glass, og under denne sitter ei måleskive med tall fra 0 til 90 fordelt på to nitti graders sektorer. Skalaen avlese mot ei rødfarget stripe i glasset. På baksida er det påtrykt omregningsskalaer for lenger.
Sikte- og måleenheten bæres i et etui som er sydd av brunt lær. Det har et lokk med en blank trykknapp i øverenden, og på baksida er det påsydd en smøyestol som antakelig har vært beregnet på å bli festet i beltet/lovreima til brukeren. Denne smøyestolen er i ferd med å løsne i øverkant.
Til dette utstyrssettet hører også en målestav eller linjal. Denne er sammennaglet av 8 svarte plastsegmenter. Dessuten er det pånaglet kvite tallskiver, på den ene sida med tallene 0, 15 og 30, på den andre med tallene 0, 20 og 40. De ytterste leddene på målestaven har dessuten gjennombrutte hull som ble brukt når den skulle festes til trestammer.
Utstyret stammer fra Statens praktiske skogskole i Osen. Bjørn E. Skaug og Bjørn Bækkelund fikk det av assisterende rådmann Tore Rømo, som representerte nåværende eier (Åmot kommune) da vi var der for å besiktige ei kran med tanke på utstillingen "Tid for skog". Dette var bare ett av mange slike sett som lå lagret i skogskolens stabbur.
Farge: Blank aluminium og messing i måleenheten, svart plast med kvite tallskiver på målestaven, brunt lær i etuiet
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».