• Forholdsvis bred og kortskaftet øks, som skal være brukt i Glomma fellesfløtingsforenings båtbyggeri på Breidablikk ved Flisa i Åsnes kommune i Solør. Sjølve øksa er 16,5 centimeter høy, målt fra eggen til nakken. Den nedre delen av bladet er 9,9 centimeter bred. Dette målet er tatt i rett linje mellom eggens ytterender. Den fremre tverrenden av øksa er rett. Den bakre tverrenden derimot, har et markant innsnitt mot et punkt like under «øyet» (skafthullet) som starter cirka 6 centimeter over enden av egglinja. Den midtre delen av «kjakene» (bredsidene av øyet) måler snaut 6 centimeter. Nakkepartiet er 7,1 centimeter langt. Den bakre delen av øksenakken er 3,3 centimeter bred, den fremre 2,3 centimeter.  Nakkemålene er nok noe større enn de opprinnelig var, på grunn av deformasjoner etter at øksenakken har vært brukt som hammer.

Skaftet på denne øksa er 47 centimeter langt. Muligens har skaftet opprinnelig vært noe lengre. Det kan se ut til å være kappet i den bakre enden, som muligens var i vegen når øksa ble brukt til et bestemt formål. Som økseskaft flest er dette skaftet bredest i høyderetningen og smalest i bredderetningen i den fremre enden. Den bakre enden er mer rundoval. I den fremre enden av skaftet er det drevet inn en trekile som skulle sørge for at øksa og skaftet satt godt ihop når redskapet var i bruk.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Øks

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to