• U-formet jernbøyle som skal ha vært brukt i lensekoplinger. Bøyla er svært solid. Den er smidd av ei jernstang med noenlunde kvadratisk tverrsnitt (3,3 X 3,2 centimeter). Den innvendige avtanden mellom de to oppstående armene er cirka 16 centimeter (innvendig mål). I den ene av dem er det innsmidd ei cirka 24 centimeter lang dreibar låsebøyle, som er smidd av rundjern med cirka 2,8 centimeters diameter. Denne komponenten er innsvingt på midten og har dermed fått en slags 8-tallsform. Det ytre endeleddet kan omslutte den andre ytterenden av den U-formete bøyla, og låses fast i en slik lukket stilling ved å stikke en pinne gjennom et rektangulært gjennombrutt hull i denne enden av bøyla. På dette lensekoppelet er det innsatt et 1,3 centimeter bredt fjærstål som låsepinne. Dette elementet er tydelig sekundært.

Denne gjenstanden var antakelig rusten da den ble avlevert til Norsk Skogbruksmuseum. Museets personale har i hvert fall sørget for at den er blitt elektrolysebehandlet og innsatt med korrosjonsherdende voks.

Låsen ble brukt ved slep av tømmerbom.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Lensekobbel

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to