Knivblad, smidd av Edvard Kanton (1925-2011) fra Tinn i Telemark. Gjenstanden er 19,9 centimeter lang. Som så mange andre knivblader er også dette smidd med en kjerne av hardt eggstål omgitt av mjukere og smidigere jern. Sjølve bladdelen er 9,3 centimeter lang. Bredden innerst ved brystinga er 1,8 centimeter. Bladtjukkelsen på dette punktet er snaut 3,5 millimeter, men bladet smalner framover mot spissen. Den bakre delen av knivryggen er rettlinjet, men de fremste cirka 3 centimeterne er en aning nedoverskrånende. Her er sidekantene rundslipte. Smeden har plassert stempelet sitt - «EK TINN» - bakerst på det som når kniven holdes i arbeidsstilling vil bli høyre sideflate. Mens sjølve bladet later til å være slipt og polert er tangen - den jernteinen som skulle tappes inn i knivskaftet - slik den var da den kom fra smia.
Bladet er smidd i smia etter Svein Svimbil under DNJFD 1993. Smia står i Norsk Skogbruksmuseums friluftsmuseum.
Photo:
Ljøstad, Ole-Thorstein
/
Anno Norsk skogmuseum
Knivblad, smidd av Edvard Kanton (1925-2011) fra Tinn i Telemark. Gjenstanden er 19,9 centimeter lang. Som så mange andre knivblader er også dette smidd med en kjerne av hardt eggstål omgitt av mjukere og smidigere jern. Sjølve bladdelen er 9,3 centimeter lang. Bredden innerst ved brystinga er 1,8 centimeter. Bladtjukkelsen på dette punktet er snaut 3,5 millimeter, men bladet smalner framover mot spissen. Den bakre delen av knivryggen er rettlinjet, men de fremste cirka 3 centimeterne er en aning nedoverskrånende. Her er sidekantene rundslipte. Smeden har plassert stempelet sitt - «EK TINN» - bakerst på det som når kniven holdes i arbeidsstilling vil bli høyre sideflate. Mens sjølve bladet later til å være slipt og polert er tangen - den jernteinen som skulle tappes inn i knivskaftet - slik den var da den kom fra smia.
Bladet er smidd i smia etter Svein Svimbil under DNJFD 1993. Smia står i Norsk Skogbruksmuseums friluftsmuseum.
Photo:
Ljøstad, Ole-Thorstein
/
Anno Norsk skogmuseum
Knivblad, smidd av Edvard Kanton (1925-2011) fra Tinn i Telemark. Gjenstanden er 19,9 centimeter lang. Som så mange andre knivblader er også dette smidd med en kjerne av hardt eggstål omgitt av mjukere og smidigere jern. Sjølve bladdelen er 9,3 centimeter lang. Bredden innerst ved brystinga er 1,8 centimeter. Bladtjukkelsen på dette punktet er snaut 3,5 millimeter, men bladet smalner framover mot spissen. Den bakre delen av knivryggen er rettlinjet, men de fremste cirka 3 centimeterne er en aning nedoverskrånende. Her er sidekantene rundslipte. Smeden har plassert stempelet sitt - «EK TINN» - bakerst på det som når kniven holdes i arbeidsstilling vil bli høyre sideflate. Mens sjølve bladet later til å være slipt og polert er tangen - den jernteinen som skulle tappes inn i knivskaftet - slik den var da den kom fra smia.
Bladet er smidd i smia etter Svein Svimbil under DNJFD 1993. Smia står i Norsk Skogbruksmuseums friluftsmuseum.
Photo:
Ljøstad, Ole-Thorstein
/
Anno Norsk skogmuseum