• Lensekjetting av type som skal ha vært brukt i Trysilvassdraget, Kjettingen består av ni lekker som er lagd av rundjern med en 0,8 centimeters diameter. Lekkene er ovale og de fleste av dem er snaut 8 centimeter lange. De ytterste lekkene er imidlertid smidd slik at de har blitt noe lengre og har fått spisse ytterender. De er dessuten noe stuket i den runde enden. Dette skyldes at disse leddene ble brukt som pjakser eller nåler. Se også SJF. 9279.

Lensekjetting ble brukt til å lenke samme tømmerstokker - ende mot ende - når det skulle lages flytende stengsler for løsfløtet tømmer - ringbommer eller ledelenser. Kjettingene ble tredd gjennom hull - «øyer» - i den ene enden av lensestokkene og slått inn i yteveden på hver side av tilstøtende stokk i lensa eller ringbommen, alternativt slått inn i yteveden ved enden av to «uøyete» stokkker som var lagt ende mot ende.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Lensekjetting

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to