• Tvaren - atså et kjøkkenredskap som ble brukt til å røre i gryter med under varmebehandling av mat. Redskapet består i dette tilfellet av et 32 centimeter langt runddreid skaft, som er tappet ned i et kryss, som er sammensatt av to trekomponenter som er formet som sirkelsegmenter og som er felt sammen vinkelrett på hverandre med den buete sida nedovervendt. Ytterendene av «armene» i dette krysset fungerer som skovler når det runddreide skaftet roteres mellom håndflatene til den som tilbereder maten, noe som i de fleste hjem var en kvinneoppgave. På denne måten blandes ingrediensene i suppe- og grautretter godt, samtidig som utløste strøminger i grytas innhold reduserer faren for at noe skal brenne seg fast til botnen av kokekaret. Avstanden mellom skovlarmenes ytterender er i dette tilfellet 8,5-8,6 centimeter. En av armene er reparert med en liten påspikret kloss etter en sprekkskade.

I Hedmark Bondekvinnelags bok «Hårdaskost og hærdasmat. «Gamle matretter fra Hedmark» finner vi på side 36 oppskrift på «nevagraut» hvor det legges opp til bruk av tvare eller «turu».
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Tvare

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to