• Såkalt håndsag, bladsag eller snekkersag - en redskapskategori som ble brukt til å kappe trematerialer, også emner med relativt grove dimensjoner. Denne saga er 77,5 centimeter lang. Den har et 65 centimeter langt blad (klinge), der den bakre enden er innslisset i et trehandtak. Bladet er bredest i den bakre enden (13,2 centimeter), smalest i den fremre (drøyt 1,4 centimeter). Bladryggen er snaut 1 millimeter tjukk. Både tannlinja og ryggen på bladet er rettlinjete. Saga har cirka 5 millimeter høye rivtenner som er vigget slik at sagskåret skulle bli noe bredere enn stålet i bladet. Handtaket er profilert. Det er lagd av et 2,3 centimeter tjukt bord. Den bakre enden har et konvekst buet midtparti og en bakoverrettet «vinge» i hver ytterende. Cirka 4 centimeter framfor denne avrundete bakre endeflata på handtaket er det et gjennombrutt hull (7,6 X 2,8 centimeter), som også har avrundete kanter. Her skulle snekkeren gripe når han brukte saga - med tommelen på den ene sida og de øvrige fire fingrene på den andre, krummet gjennom handtakshullet og med vingen øverst og bakerst på handtaket som støtte for kløfta mellomn tommelen og de øvrige fingrene. Den øvre delen av den bakre bladenden er, som nevnt, slisset inn i den fremre enden av handtaket. Her har den vært låst fast ved hjelp av fire messingnagler, hvorav bare tre var intakte da saga ble overlatt til Norsk Skogbruksmuseum. Treet i handtaket bærer preg av at saga har vært utsatt for mye fuktighet. Treet er værslitt og sprukkent. Skadene er forsøkt reparert ved hjelp av en treskrue, spikere og ståltråd.

Sagbladet later til å være innsatt med et blankt lakkprodukt, antakelig i et velment forsøk på å forebygge rustskader. Dette har sannsynligvis skjedd etter at gjenstanden ble overlatt til Norsk Skogbruksmuseum.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Sag

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to