• Tollekniv med slire, lagd av danske Henrik Vensild, som gjennom mange år har hatt god kontakt med det norske knivmakermiljøet. Her har han da også brukt et blad fra en norsk smed, Lars S. Søndrål fra Hol i Buskerud.

Kniven er 20,1 centimeter lang, målt fra bladspissen til «ryggsida» av den bakre skaftenden. Bladet er laminert, med en kjerne av hardt eggstål omgitt av mjukere og smidigere jern på begge sider. Det er 9,1 centimeter langt. Bredden innerst, ved brystningen, er 1,95 centimeter. Bladtjukkelsen, målt samme sted, er 3,6 millimeter. Bladryggen er konvekst buet, og den fremre enden er skrålipt ned mot knivspissen. Skaftet er konvekst, og buer en aning mot buksida i den bakre enden. Tverrsnittet er ovalt. Største tverrmål er 2,1 X 3,3 centimeter. Skaftet er sammensatt av flere elementer, tre av et svart materiale (bøffelhorn) og to av et hardt treslag med brun, ådret ved (rosentre). Disse elementene er blandet, med annenhver svart og brun komponent i lengderetningen. Den bakre skaftenden har en skrå avslutning. Sentralt på denne flata er ytterenden av «tangen» - en jerntein i forlengelsen av bladet - stuket mot ei lita messingskive. 

Slira er sydd av mørkebrunt lær. Den er rett og snaut 17,5 centimeter høy. Opphenget er ikke inkludert i dette lengdemålet. Tverrsnittet i den øvre enden, som skal omslutte den nedre delen av knivskaftet, er ovalt. Den nedre delen av slira, som skal skjerme det kvasse bladet, er mer flattrykt. Den øvre delen er dekorert med skråstilte, innpautete striper. Den nedre delen har to parallelle striper langs den ene ytterkanten. Rundt sliremunningen er det inntredd ei lærreim mellom «smøyestoler» i slirelæret. I denne er det - på baksida av sliremunningen - påknyttet ei smalere lærhempe, antakelig etter forbilder fra den samiske knivtradisjonen. Knivmakerens initialer og produksjonsåret er preget inn i læret på baksida av sliras overdel.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum
  • Tollekniv med slire, lagd av danske Henrik Vensild, som gjennom mange år har hatt god kontakt med det norske knivmakermiljøet. Her har han da også brukt et blad fra en norsk smed, Lars S. Søndrål fra Hol i Buskerud.

Kniven er 20,1 centimeter lang, målt fra bladspissen til «ryggsida» av den bakre skaftenden. Bladet er laminert, med en kjerne av hardt eggstål omgitt av mjukere og smidigere jern på begge sider. Det er 9,1 centimeter langt. Bredden innerst, ved brystningen, er 1,95 centimeter. Bladtjukkelsen, målt samme sted, er 3,6 millimeter. Bladryggen er konvekst buet, og den fremre enden er skrålipt ned mot knivspissen. Skaftet er konvekst, og buer en aning mot buksida i den bakre enden. Tverrsnittet er ovalt. Største tverrmål er 2,1 X 3,3 centimeter. Skaftet er sammensatt av flere elementer, tre av et svart materiale (bøffelhorn) og to av et hardt treslag med brun, ådret ved (rosentre). Disse elementene er blandet, med annenhver svart og brun komponent i lengderetningen. Den bakre skaftenden har en skrå avslutning. Sentralt på denne flata er ytterenden av «tangen» - en jerntein i forlengelsen av bladet - stuket mot ei lita messingskive. 

Slira er sydd av mørkebrunt lær. Den er rett og snaut 17,5 centimeter høy. Opphenget er ikke inkludert i dette lengdemålet. Tverrsnittet i den øvre enden, som skal omslutte den nedre delen av knivskaftet, er ovalt. Den nedre delen av slira, som skal skjerme det kvasse bladet, er mer flattrykt. Den øvre delen er dekorert med skråstilte, innpautete striper. Den nedre delen har to parallelle striper langs den ene ytterkanten. Rundt sliremunningen er det inntredd ei lærreim mellom «smøyestoler» i slirelæret. I denne er det - på baksida av sliremunningen - påknyttet ei smalere lærhempe, antakelig etter forbilder fra den samiske knivtradisjonen. Knivmakerens initialer og produksjonsåret er preget inn i læret på baksida av sliras overdel.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Kniv

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Select the images you want to order

Share to