• Vedhaken er smidd av ei jernstang med kvadratisk tverrsnitt (1,9 X 1,9 centimeter).  Hoveddelen er ei 52 centimeter lang hakebue, i den nedre enden er det laget en kvass mothake, slik at skogsarbeideren skulle få skikkelig tak i yteveden på stokken som skulle vendes. I den øvre enden av hakebuen er det lagd et øye hvor det er festet en sirkelrund jernring med diameter 12, 8 centimeter.  Denne ringen har tjent som feste for skaftstokken, som ikke er intakt. 

Gjenstanden var sannsynligvis rusten da den ble avlevert til Norsk Skogbruksmuseum. Den er i hvert fall elektrolysebehandlet og innsatt med korrosjonshemmende voks.

Giveren mener redskapet har vært brukt ca. 1890-1900. På denne tida var det mange fra Jømna/Heradsbygd som arbeidet som skogsarbeidere i Stor-Elvdalen. Blant disse var giverens far, Gustav Furuknappen. Han hogg mastetrær og til å vende dem brukte han vendhaken, som åpenbart er lagd for å kunne handtere stokker med grove dimensjoner.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Vendhake

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to