• Sopelime – en såkalt «helrislime» - der skaftdelen er lagd som en forlengelse av det bjørkeriset som er brukt som kost.  Det er naturligvis de ytre greintuppene som er brukt i den delen av redskapet som skulle brukes til å feie med, mens de grovere greindelene (cirka 30 centimeter øverst) er barket og spikket noe tynnere, og knyttet i hop ved hjelp av ei vidje.  Denne vidja er både viklet rundt bunten av limeris. Sjølve limen er om lag 80 centimeter lang.

Limemakeren, Hans Løvmo, omtaler denne limetypen slik i «Sopelimboka» (2012), side 15:

«Helrismodellen er fra 2008 etter tradisjon fra Halvor Høibø.  Høibø ble født i 1924, vokste opp i Telemark og lærte å binde sopelimer av en onkel her.  Det er thorstein Hernes som har bundet sopelimen.  Han lærte i sin tid å binde sopelimer av Høibø.

Tre- og firkanta profilert limris i skaftdelen gir en kompakt sopelime.  Den er formmessig elegang og røff på samme tid, med utsøkte detaljer og proporsjoner.  Limen har god balanse og er funksjonell og praktisk i bruk.  Sopelimen har en sterk identitet med særegen vidjeføring og suveren finish.  Det er gjennomført godt håndverk, og sopelimen er designmessig tiltalende.  I den grad en sopelime kan gi assosiasjoner til ei bunadskledd brud, så er dette modellen.»

Denne sopelimen er laget av Ingolf Vestervik, Tvedestrand, høsten 1980.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Sopelime

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to