Knivblad, smidd av Håvard Bergland, Hamar. Bladet, inklidert tangen som skulle tappes gjennom knivskaftet, er 17,7 centimeter langt. Den delen av bladet som skulle brukes til å skjære med er 9,0 centimeter lang. Bladryggen er en ørliten aning konkavt buet. Den har et filt ornament, som noen vil kalle «smellopp» bakerst. Umiddelbart framfor smelloppen er bladryggen planslipt, men framover mot spissen blir ytterkantene gravis mer avfasete. Knivmakeren hr plassert sitt stempel, med initialene «HB», bakerst på det som når kniven holdes i arbeidsstilling, vil være høyre sideflate. Bladet er polert, men egglinja er ikke oppslipt. I bladet har Bergland brukt Stavanger stål SK 11 til eggstål og bløtt stål med 0,15 % karbon på sidene.
Photo:
Ljøstad, Ole-Thorstein
/
Anno Norsk skogmuseum
Knivblad, smidd av Håvard Bergland, Hamar. Bladet, inklidert tangen som skulle tappes gjennom knivskaftet, er 17,7 centimeter langt. Den delen av bladet som skulle brukes til å skjære med er 9,0 centimeter lang. Bladryggen er en ørliten aning konkavt buet. Den har et filt ornament, som noen vil kalle «smellopp» bakerst. Umiddelbart framfor smelloppen er bladryggen planslipt, men framover mot spissen blir ytterkantene gravis mer avfasete. Knivmakeren hr plassert sitt stempel, med initialene «HB», bakerst på det som når kniven holdes i arbeidsstilling, vil være høyre sideflate. Bladet er polert, men egglinja er ikke oppslipt. I bladet har Bergland brukt Stavanger stål SK 11 til eggstål og bløtt stål med 0,15 % karbon på sidene.
Photo:
Ljøstad, Ole-Thorstein
/
Anno Norsk skogmuseum
Knivblad, smidd av Håvard Bergland, Hamar. Bladet, inklidert tangen som skulle tappes gjennom knivskaftet, er 17,7 centimeter langt. Den delen av bladet som skulle brukes til å skjære med er 9,0 centimeter lang. Bladryggen er en ørliten aning konkavt buet. Den har et filt ornament, som noen vil kalle «smellopp» bakerst. Umiddelbart framfor smelloppen er bladryggen planslipt, men framover mot spissen blir ytterkantene gravis mer avfasete. Knivmakeren hr plassert sitt stempel, med initialene «HB», bakerst på det som når kniven holdes i arbeidsstilling, vil være høyre sideflate. Bladet er polert, men egglinja er ikke oppslipt. I bladet har Bergland brukt Stavanger stål SK 11 til eggstål og bløtt stål med 0,15 % karbon på sidene.
Photo:
Ljøstad, Ole-Thorstein
/
Anno Norsk skogmuseum