• Øks, brukt til å påføre stokkene et merke som gjorde det mulig å identifisere kjøperne (eierne) av stokkene etter annamming og utislag i fløtingsvasdrag. Denne merkeøksa har et 15 centimeter høyt blad med 8,6 centimeter lang og 3 centimeter bred (bakerst) nakkeparti. Øyepartiet (skafthullet) er 4,7 centimeter høyt og 1,7 centimeter bredt i fronten, noe videre bakover. Kjakene (det stålet som omgir øyets bredsider) smalner mot den nedre delen av bladet. Nederst på bladets venstre side (sett i øksebrukerens perspektiv) er det utsmidd en 3,3 til 4,0 centimeter høy stålsko med fasslipt, profilert egg. Eggen har en form som kan leses som omrisset av en fuglekropp.  Bladet har ingen signatur som kan fortelle hvem som har smidd det.

Denne merkeøksa har et drøyt 61 centimeter langt, noenlunde skaft av bjørkevirke. Som økseskaft flest er det bredest i høyderetningen og smalest i bredderetningen i den fremre enden. Videre bakover blir det gradvis mer rundovalt. Den fremre enden av skaftet er kilet med en jernkile, som skulle forebygge at bladet løsnet fra skaftet under tømmermerkinga. Bladet har ingen innskrifter eller stempler som kan fortelle hvilken tømmerkjøper som fikk merket virket sitt med denne øksa.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Øks

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to