• Fløterhake, altså et redskap som ble brukt til å løsne og bevege stokker som satte seg fast eller tok uønsket retning under tømmerfløting. Fløterhakene hadde treskaft med lengde og tjukkelse som var tilpasset de utfordringene fløterne vanligvis møtte på sine arbeidssteder. Dette eksemplaret er overlatt til Norsk Skogbruksmuseum uten skaft. I forbindelse med aksesjonen ble det opplyst at formen på kloa gjorde at den var spesielt lett å få løs fra stokkene. Som fløterhaker flest har den to pigger - en framoverrettet «stingar», som ble brukt til å bende løs stokker som hadde filtret seg sammen, og en nedover- og skrått bakoverrettet «hoggar», som ble slått inn i yteveden på fløtingsvirket når fløteren hadde behov for å trekke stokkene mot seg eller skyve dem fra seg. Haken er 20,5 centimeter lang. Lengden på stingar'n er 7,8 centimeter, mens hoggar'n måler cirka 5 centimeter. Der stingar'n og hoggar'n møtes er godset i haken 1,3 centimeter tjukt. I forlengelsen av stingar'n er det en drøyt 10,2 centimeter lang og 2,5 centimeter bred fal eller tange, som skulle ligge an mot ytterenden av hakeskaftet. Breddemålert er tatt fremst, nærmest hoggar'n og stingar'n. Derfra og bakver smalner falen. Denne redskapsdelen har ingen gjennombrutte hull for «hakaspik», men i endepartiet er det en innovervendt pigg som skulle slås inn i hakkeskaftet. I tillegg følger det med en 1,0 centimeter bred jernring som skulle omslutte den fremre enden av falen og hakeskaftet, og dermed virke stabiliserende på sammenføyinga. Den delen av ringen som skulle ligge an mot falen er noenlunde plan, mens den delen som skulle omslutte hakeskaftet har en avrundet form.

Denne haken var antakelig noe rusten da den ble avlevert til Norsk Skogbruksmuseum. Det ser i hvert fall ut til at museet har fått den elektrolysebehandlet og innsatt med en voks som skulle forebygge videre korrosjon.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Fløterhake

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to