• SJF.05618-01(a) Råemne til flere blader. Stål og jern blir sveiset og smeden og oppslageren banker ut dette til ei stang på ca. 15 tommer

SJF.05618-02(b) Halvfabrikat. Av ei slik stang kan en få 4-5 knivblad, alt etter størrelsen. Det vil da bli stål også i tangen, noe som ikke er vanlig ellers i landet. Smedene i Hornindal dreiv mest med ljåsmiing. Omkring 1920 var det 70-80 smeder i den vesle bygda.

SJF.05618-03(c) Ferdigsmidd, men ennå ikke oppslipt knivblad. Gjenstanden er 23,6 centimeter lang. Sjølve bladet utgjør 12,8 centimeter av dette lengdemålet. Den bakre delen av bladryggen er rettlinjet, men de fremste cirka 3 centimeterne er slipt slik at de buer nedover mot bladspissen. Egglinja, som ennå ikke er ferdigslipt, er konkav, med krappere bue i den fremre enn i den bakre enden.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Framstilling av kniv, 3 stadier

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».