• Baklenke, brukt til hankekjøring av tømmer, altså et transportprinsipp der tømmerstokkene ble lenket sammen med denne typen kjetting og deretter slepekjørt nedover liene på snødekt mark. Denne lenka har en bortimot 75 centimeter lang kjetting der lekkene er lagd av rundjern med 8 millimeters diameter. Disse lekkene er ovale, om lag 5 centimeter lange og 3,3 centimeter brede. I ytterendene er det noe romsligere lekker, også de smidd av rundjern. Samlet kjettinglengde er om lag 90 centimeter. I endelekkene er det innsimidd en kileformete jernbleier, «blegger» eller «nåler» (i noen distrikter også kalt «pjakser» eller «pjekser»). Nålene har slagmerker i de butte endene og på sidenkantene. Den mest intakte av dem er 16,4 centimeter lang og 3,5 centimeter bred. Den andre har antakelig hatt liknende størrelse, men den er brukket. Bleggene blei tredd gjennom øyene på stokkene og slått inn i endene på stokkene foran.

Denne baklenka var antakelig rusten da den ble avlevert til Norsk Skogbruksmuseum. Museet har sørget for at den har fått elektrolysebehandling med påfølgende impregnering med korrosjonsbeskyttende voks.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Baklenke

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to