• Såkalt «hollandsk krukke» - ei gråfarget, saltglassert keramikkrukke som ble brukt til konservering av matvarer før hermetikkglassene kom. Krukka er runddreid med ei noe oppoverbuket standflate som har cirka 20,5 centimeters diameter. Den ytre formen er noe konveks, men med en tydelig utoverbuet overkant. Under denne kanten - diametralt i forhold til hverandre - er det plassert buete bærehanker. Krukka er 34,5 centimeter høy. Den rommer et volum på 12 liter, men den ble nok sjelden fylt så breddfull, for det var av konserveringsmessige årsaker behov for plass til et «lokk» (se nedenfor). Ytterflatene er gråfargete, men med blå dekor. Saltglasuren gjorde krukkene vanntette samtidig som den den hindret at krukkene tok til seg lukt av det som ble oppbevart i dem. Mange av de grå og blå krukkene ble produsert i Tyskland, særlig i delstaten Nordrhein-Westfalen.

Slike saltglaserte krukker gjorde det mulig å konservere frukt, bær, grønnsaker og kjøtt gjennom vinteren før hermetikkglassenes og de elektriske frysernes tid. Grønnsaker kunne saltkonserveres, eller de kunne legges i eddikbasert lake. Krukkene måtte tettes godt, slik at matvarene ikke ble eksponert for bakterier og oksygenrik luft mens de sto lagret. Kjøttvarer skulle ligge under et fettlokk. Grønnsaker og bær fikk ofte et deksel av smeltet voks før krukkene ble lukket med papir og en hyssing, som ble knyttet stramt over papiret, like under krukkenes utoverbøyde overkanter.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Krukke

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to