• Avkortningsøks i hammerformat.  Øksehodet er 12 centimeter høyt. Den øvre delen - med «øye» eller «vedarom» (skafthull) - har et ovalt tverrsnitt. På denne er det smidd ei cirka 7 centimeter lang jernstang med et speilvendt ettall i opphøyet relieff (ca. 5 mm, ikke medregnet i de 7 centimeterne). Øksehodet er svartlakkert.  Det mangler smedstempel eller andre signaturer. Redskapet har et snaut 35 centimeter langt bjørkeskaft med ovalt tverrsnitt, og med en tjukkelse som tiltar mot den bakre enden. I den fremre enden er det innslått en jernkile som skulle bidra til at øksehodet satt godt på skaftet.

Denne øksa ble brukt i forbindelse med kvalitetsvurdering, måling og merking av salgstømmer. Stokkene ble «kortet» dersom målerne fant råte eller andre feil som kjøperne med god grunn ville slippe å betale for. 1-tallet på denne øksa var målerlagets signatur i forbindelse med avkorting.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Øks

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to