• Tvare eller turu - atså et kjøkkenredskap som ble brukt til å røre i gryter med under varmebehandling av mat. Tvara eller turua er cirka 28,5 centimeter lang. Den er lagd av en del av toppen fra et tre, antakelig ei gran. Treet er barket. I den groveste enden har man kappet fire greiner i en årskrans i 4 centimeters lengde. Disse skulle fungere som skovler når stammedelen, som for øvrig var kvistet for å kunne fungere som skaft, ble rotert mellom håndflatene til den som tilberedte maten, noe som i de fleste hjem var en kvinneoppgave. På denne måten blandet man ingrediensene i suppe- og grautretter godt, samtidig som utløste strøminger i grytas innhold reduserte faren for at noe skal brenne seg fast til botnen av kokekaret. Avstanden mellom skovlarmenes ytterender er i dette tilfellet cirka 11,0 centimeter. Greinarmene på tvara eller turua virket innenfor en diameter på cirka 9 centimeter.  

I Hedmark Bondekvinnelags bok «Hårdaskost og hærdasmat. «Gamle matretter fra Hedmark» finner vi på side 36 oppskrift på «nevagraut» hvor det legges opp til bruk av tvare eller «turu».
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Tvare

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to