• Tre lensekjettinger, produsert som koppel til ledelenser og ringbommer som ble brukt under tømmerfløting. 

SJF.03291-01 er 118 centimeter lang, målt med tverrstilt nål i den ene enden. Den består av 38 ovale jernlekker som er lagd av 0,8 centimeter tjukt rundstål. Lekkene er om lag 4,3-4,4 centimeter lange og 2,7 centimeter brede (yttermål). I den ene ytterenden er det en rund ring med ytre diameter 5,7-6,0 centimeter. I den andre er det ei nål som er 14,1 centimeter lang. Den er spiss i den ene enden, butt med et gjennombrutt hull i den andre. Slike lensekjettinger ble produsert ved Kjættingfabrikken i Sannidal i Telemark. Lensekjettingene ble brukt når fløterne skulle lage flytende stengsler for fløtingstømmeret, ledelenser og ringbommer. Her kjedet de sammen lensestokker som ble lagt på rekke, ende mot ende, ved å tre lensekjettingen gjennom hull i stokkene. Deretter dro de nåla i den ene enden gjennom ringen i den andre, noe som låste forbindelsen mellom lensekjettingens ytterender og mellom lensestokkene.

SJF.03291-02 er 116,5 centimeter lang, målt med tverrstilt nål i den ene enden. Den består av 38 ovale jernlekker som er lagd av 0,8 centimeter tjukt rundstål. Lekkene er om lag 4,3 centimeter lange og 2,8 centimeter brede (yttermål). I den ene ytterenden er det en rund ring med ytre diameter 5,7-6,0 centimeter. I den andre er det ei nål som er 14,1 centimeter lang. Den er spiss i den ene enden, butt med et gjennombrutt hull i den andre. Denne typen lensekjettinger ble produsert ved Kjættingfabrikken i Sannidal i Telemark. Lensekjettingene ble brukt når fløterne skulle lage flytende stengsler for fløtingstømmeret, ledelenser og ringbommer. Her kjedet de sammen lensestokker som ble lagt på rekke, ende mot ende, ved å tre lensekjettingen gjennom hull i stokkene. Deretter dro de nåla i den ene enden gjennom ringen i den andre, noe som låste forbindelsen mellom lensekjettingens ytterender og mellom lensestokkene.

SJF.03291-03 er 114 centimeter lang, målt med tverrstilt nål i den ene enden. Den består av 30 ovale jernlekker som er lagd av 0,9 centimeter tjukt rundstål. Lekkene er om lag 5,3 centimeter lange og 3,2 centimeter brede (yttermål). I den ene ytterenden er det en rund ring med ytre diameter 5,7-5,8 centimeter. I den andre er det ei nål som er 14,2 centimeter lang. Den er spiss i den ene enden, butt med et gjennombrutt hull i den andre. Denne typen lensekjettinger ble produsert ved Kjættingfabrikken i Sannidal i Telemark. Lensekjettingene ble brukt når fløterne skulle lage flytende stengsler for fløtingstømmeret, ledelenser og ringbommer. Her kjedet de sammen lensestokker som ble lagt på rekke, ende mot ende, ved å tre lensekjettingen gjennom hull i stokkene. Deretter dro de nåla i den ene enden gjennom ringen i den andre, noe som låste forbindelsen mellom lensekjettingens ytterender og mellom lensestokkene.

Lensekjettingene var antakelig rustne da de ble avlevert til Norsk Skogbruksmuseum. De er i hvert fall elektrolysebehandlete og impregnerte med korrosjonsforebyggende voks.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Lensekjettinger

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to