• Uskjeftet øks, produksert av den svenske produsenten Ransfors. Dette er en forholdsvis stor, tung og bred øksemodell. Høyden fra den midtre delen av det noe konvekst buete eggpartiet til nakkeflata er 21,5 centimeter. Den nedre delen av bladet er 8,4 centimeter bred, målt i rett linje mellom eggbuas ytterender. Det er et cirka 3,5 centimeter langt skår i den fremre delen av egglinja. «Øyet» (skafthullet) er 6,3 centimeter høyt og 2,2 centimeter bredt. «Kjakene» som omgir øyets bredsider har «fliker» på skaftsida. Øksenakken er 6,8 centimeter lang og 3,1 centimeter bred. Her er godset opptil 2,8 centimeter tjukt, så øksenakken skulle absolutt tåle å bli brukt som hammer. Slitasjespor tyder da også på at slik bruk har vært praktisert. 

Det kan se ut til at denne øksa er elektrolysebehandlet og innsatt med korrosjonsforebyggende voks etter at redskapet ble overlatt til Norsk Skogbruksmuseum.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Øks

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to