• Øksebeskytter, sydd av svart lær. Gjenstanden er formet etter hodet på ei øks med kileformet hode. Den har et rektangulært hull som tres inn på skaftet. Deretter trekkes den opp mot øksehodet, og når beskytteren omslutter dette, kan den stenges ved hjelp av en klaff med lærstropp som forankres i en jerntein med kuleformet hode på sjølve beskytteren. På den delen av beskytteren som skal omslutte den venstre «kjaken» (den delen av øksehodet som omslutter den fremre skaftendens bredsider) er det også påsydd ei lita, halvsirkelformet lomme som også har reimforbindelse til den nevnte jernteinen som har kulehode. På motsatt side av øksebeskytteren er det påsydd ei cirka 3 centimeter bred, snaut 13 centimeter lang lærreim med ei nålespenne i den ytre enden. Inne i øksebeskytteren, i den enden som skal omslutte den kvasse økseeggen, er det innlagt et lite sinkbeslag som skulle forebygge at økseeggen ødela sømmen denne delen av øksebeskytteren var sammenføyd med.

I 1971 registrerte Hjørdis Furuheim denne gjenstanden inn i museets aksesjonsprotokoll slik:

"Øksebeskytter, fra Hommelvik, Sør-Trøndelag.  Materiale: lær, jern.  H: 19, 2 cm, største br. 11 cm.  Den er laget av svart lær.  Den ene langsiden kan åpnes, og øksa stikkes inn herfra med skaftet første.  Skaftet går gjennom et hull i den andre langsiden.  Øksebeskytteren er utstyrt med halvsirkelformet lomme på den ene siden.  På den andre siden er det en lærreim med en galvanisert spenne, muligens til å feste i beltet til brukeren. Beskytteren er brukt på en hoggeøks av målesjef Arnulf Gjervan. "
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Øksebeskytter

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to