• Klepp, hytt, som består av et skaft (økseskaft) med en stor smidd krok (pigg). Kroken, piggen, er felt inn i et spor på undersiden, lengst fram på skaftet. Innfestingen er videre gjennomført ved at enden av piggen er drevet inn i skaftet og ført opp på oversiden. Det er slått inn jernkramper på toppen av skaftet og på undersiden for å sikre piggens innfesting.  

Beskrivelse fra protokoll:
Lakseklepp"Kjeks" fra gården Temte, Nedre Eiker, Buskerud. 
Kjeksens skaft er laget av ubehandlet bjørk. Redskapet blir brukt til å hogge laksen når den skal opp i båten. Den er helt nødvendig ved snørefiske. Ellers er den alltid med i båten både ved garn og notfiske, men trengs forholdsvis sjelden. 
Kjeks av denne typen er brukt i nedre del av Drammenselva. Oppunder Døviksfossen har man også "drakjeks" med lengre skaft og krok i enden til å rykke fisken med. Kjeksen er brukt av Erling Kopsland (f. 1895) og er laget av ham eller Hans Temte (f. 1899). (Se kort: SJF.03090.)
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Klepp

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to