• Tømmerlenke som registrator i forbindelse med aksesjonen har antatt var beregnet på hankekjøring - altså en form for slepekjøring på snødekt mark der tømmeret ble lenket sammen i kjeder som ble trukket bak en liten slede, en stutting. Dette trekkredskapet er lagd av en 40 lekkers kjetting som er 116,5 centimeter lang. Lekkene er lagd av rundjern med cirka 8,5 millimeters diameter. De er 4,5 centimeter lange og 2,98 centimeter brede (yttermål). I den ene ytterenden av denne kjettingstumpen er det innsmidd en litt større ring (ytre diameter 5,8-6,1 centimeter), og på denne ringen er det smidd ei nål. Her skulle antakelig den andre enden av kjettingen trekkes gjennom ringen og låses ved å¨føre nåla gjennom en av lekkene, når det var passe stramt. Inkludert ringen og nåla er denne lenka cirka 128 centimeter lang. 

I forbindelse med den opprinnelige aksesjonen brukte man også betegnelsen «spendlekje», og det antydes at man bandt sammen stokkene ved at den ble tredd gjennom toppøyet på to stokker som fulgte etter hverandre.

Denne gjenstanden var antakelig rusten da den ble avlevert til Norsk Skogbruksmuseum. Museet har seinere sørgeet for at tømmerlenka er elektrolysebehandlet og innsatt med korrosjonsbeskyttende voks.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Tømmerlenke

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to