• Lensekjettingen er 122 centimeter lang, målt med tverrstilt nål i den ene enden. Den består av 34 ovale jernlekker som er lagd av cirka 0,8-0,9 centimeter tjukt rundstål. Lekkene er om lag 4,8 centimeter lange og 3,3 centimeter brede (yttermål). I den ene ytterenden er det en rund ring med ytre diameter 6,4-6,8 centimeter. I den andre er det ei nål som er 13,9 centimeter lang. Den er spiss i den ene enden, butt med et gjennombrutt hull i den andre. 

Lensekjettingene ble brukt når fløterne skulle lage flytende stengsler for fløtingstømmeret, ledelenser og ringbommer. Her kjedet de sammen lensestokker som ble lagt på rekke, ende mot ende, ved å tre lensekjettingen gjennom hull i stokkene. Deretter dro de nåla i den ene enden gjennom ringen i den andre, noe som låste forbindelsen mellom lensekjettingens ytterender og mellom lensestokkene. 

Lensekjettingen var antakelig rusten da den ble avlevert til Norsk Skogbruksmuseum. De er i hvert fall elektrolysebehandlet og impregnert med korrosjonsforebyggende voks.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Lensekjetting

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to