• Skogkulturhakke er av finsk fabrikat. Hakka er dobbeltbladet med en spiss pigg på den ene sida og et bredere blad på den andre. Avstanden mellom hakkehodets ytterender er 38,5 centimeter. På framsida av denne komponenten er det påskrudd et 25 cm langt jernstykke med V-formet tverrsnitt. Dette beslaget skulle sannsynligvis avstive hakkehodet, for å unngå at det bøyde seg når det møtte motstand fra grove røtter eller jordfast stein på den jordflekken man forsøkte å berede for såing eller planting. Hakka har et cirka 90 centimeter langt treskaft som har ovalt tverrsnitt. Skaftet er grønnmalt. Det er tappet inn i et ovalt «øye» midt på hakkehodet. Skjeftinga er forsterket ved hjelp av stålskinner som er ført gjennom øyet på under- og oversida av skaftet og festet med gjennomgående bolter der. Skaftet er påklistrert en triangulær papiretikett med bokstavene «TTB».

I skogbruket ble denne hakketypen ble brukt til å flå vekk lyng og grasvegetasjon, samt til å opparbeide hull på den markberedde flekken der røttene på barrotplanter kunne føres ned og deretter dekkes med jord.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Hakke

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to