• Øks - brukt til merking av fløtingstømmer i målings- og annammingsprosessen som foregikk langs vassdragene i overgangsfasen mellom vinter og vår, da tømmerstokkene etter måling formelt skiftet eier - fra skogeieren som hadde organisert hogst og framkjøring til sagbruk eller treforedlingsbedrift, som kjøpte tømmeret med sikte på videre bearbeiding til produkter som var salgbare på et større marked. 

Denne øksa er større enn merkeøkser flest. Hodet er 19,4 centimeter høyt fra eggpartiet til nakken. Nakkedelen er 6,5 centimeter lang og snaut 3 centimeter bred. På venstre side (sett i øksebrukerens perspektiv) av bladets nedre del er det utsmidd en cirka 5,9 centimeter høy fasslipt, profilegget «sko». Eggprofilen har oval form. Dette symbolet ble altså slått inn i yteveden på fløtingstømmeret, som tegn på hvem som eide stokkene. I den opprinnelige registreringa av denne øksa hevdes det at det var staten som brukte dette merket. Øksehodet har ikke noe smedstempel.

Opprinnelig registreringstekst:
«Øksa mangler skaft. Den er en del angrepet av rust. Merket tilhører Statens Skoger. Merkets størrelse forteller at øksa er fra før 1914.»
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Øks

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to