• Langskaftet barkespade med tveegget blad og skaft av ubehandlet bjørk. Denne modellen avviker markant fra den vanlige barkespadetypen, som har plant, kileformet blad, og siom brukes framoverettet mens skogsarbeideren står framoverbøyd og lar armene gå i en pendlende bevegelse. Denne modellen later til å være lagd med henblikk på mer oppreiste arbeidsstillinger, og for at barken skal kunne angripes både når redskapet skyves langsetter tømmerstokken fra skogsarbeideren, og når den trekkes mot ham.  

Den arbeidende delen av redskapet er lagd av jern. Den består av en litt kon fal (skaftholk) med to gjennombrutte hull for spikere eller skruer som kunne brukes til å sikre at barkespaden ikke løsnet fra skaftet.  På den fremre enden av falen er det festet et U-formet jernbeslag ved hjelp av tre kraftige klinknagler. I endene av dette beslaget, som er lett bøyde, er det festet et cirka 5,7 centimeter bredt tveegget blad ved hjelp av to mutterskruer.  Her kan en altså tenke seg at bladet både kan vendes og byttes ut etter behov.  Bladet er buet, antakelig som en tilpasning til tømmerstokkenes runde yte. Det runddreide skaftet er 124,5 centimeter langt og lagd av furuvirke.  

Denne barkespadetypen fikk aldri noen stor utbredelse i norsk skogbruk. Den egnet seg antakelig best på «tiug» bark, men tømmerdriftene i skogen foregikk stort sett i høst- og vinterkulde.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Barkespade

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to