• Øks - ei såkalt «stukeøks» - lagd med sikte på merking av fløtingsvirke i forbindelse med annamming ved vassdrag der det skulle drives fram tømmer til mange ulike kjøpere ved sams fløting. Øksehodet eller bladet (den smidde delen) er cirka 19,0 centimeter høyt fra eggen til nakkeflata. Nakkepartiet er 5,4 centimeter langt og 3,4 centimeter bredt. Det bærer tydelig preg av å ha vært utsatt for mange slag, noe som har gjort det opprinnelig rektangulære tverrsnittet mer konvekst med utoverhengende «skjegg». I den nedre enden av bladet er det utsmidd en «V» for Værdalsbruket på en cirka 3 centimeter høy «sko».

Denne øksa har et drøyt 40 centimeter langt skaft av ubehandlet bjørk. Skaftet er noe buet og ender i en markert skaftknopp. I den fremre enden er det innslått en trekile, noe som skulle forebygge at øksehodet løsnet fra skaftet under bruk. Seinere har man funnet det nødvendig å supplere denne kilen med fire innslåtte hesteskosøm. Øksehodet sitter likevel ganske løst på skaftet.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Øks

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to