• Skyveklave for diametermåling stående trær. Redskapet er lagd av stål. Det har en 58,2 centimeter lang, rett linjal med rektangulært tverrsnitt (1,5 X 0,5 centimeter). I den fremre enden er det en rettvinklet 22,2 centimeter lang klavearm (målt langs innersida, 23,7 centimeter utvendig) som smalner noe mot ytterenden. Klaven har også en bevegelig arm med samme lengde og samme vinkling i forhold til linjalaksen. Denne armen er smidd sammen med en 10,6 centimeter lang fal, ei stålhylse som omslutter linjalen, og som tjente som handtak når den bevegelige klavearmen skulle posisjoneres under målingsarbeidet. I den bakre enden av linjalen er det en gjennomgående jerntapp som skulle hindre at den bevegelige klavearmen løsnet. På ei av klavelinjalens flatsider og på «ryggsida» (den «ytre» tverrenden) er det måleskalaer som viser 2 centimeters intervaller opptil 45-46. Alle mål avleses ved den bevegelige klavearmens innerkant.

Taksasjonsklave av stål med 2 centimeters intervaller, centimeterskala på nakken. Tallene på sida av linjalen går fra 5 til 45(ingen tall fra 5 til 11), oppå nakken fra 6 til 44. I enden på linjalen sitter en metallknott som stopper for den bevegelige armen.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Måleklave

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to