• Øks - lagd med sikte på merking av fløtingsvirke i forbindelse med annamming ved vassdrag der det skulle drives fram tømmer til mange ulike kjøpere ved sams fløting. Øksehodet eller bladet (den smidde delen) er 14,4 centimeter høyt fra eggen til nakkeflata. Nakkepartiet er 9,9 centimeter langt og 3,1 centimeter bredt bakerst og 2,3 centimeter bredt foran. Nederst på den høyre sida av bladet (sett i øksebrukerens perspektiv) er det utsmidd en «sko» med profilert, fasslipt egg. Denne eggen ble slått inn i tømmerstokkenes yteved etter hvert som de ble målt av annammerne, og symbolet den etterlot seg fungerte som adressemerke inntil tømmeret var sortert for levering til ulike kjøpere ved lensene nederst i vassdraget. «Merkeskoen» på denne øksa er 3,5 - 6 centimeter høy. Eggen avsetter et N-formet avtrykk. Ifølge Christiania Tømmerdirektions merkekart for 1889 ble dette øksemerket da brukt til å merke tømmer for O. Østhagen. På merketkartet for Glomma 1906 var det samme symbolet da knyttet til Borregaard Træsliberii.

Denne øksa har et cirka 52,5 centimeter langt, skaft av ubehandlet bjørk. Skaftet er forholdsvis rett. I den fremre enden er det først innslått en jernkile, som skulle forebygge at øksehodet løsnet fra skaftet under bruk. Den bakre enden er noe avfliset.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Øks

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to