• Øks - lagd med sikte på merking av fløtingsvirke i forbindelse med annamming ved vassdrag der det skulle drives fram tømmer til mange ulike kjøpere ved sams fløting. Øksehodet eller bladet (den smidde delen) er 14,1 centimeter høyt fra eggen til nakkeflata. Nakkepartiet er 9,1 centimeter langt og 2,7 centimeter bredt bakerst og 2,0 centimeter bredt foran. Nederst på den venstre sida av bladet (sett i øksebrukerens perspektiv) er det utsmidd en «sko» med profilert, fasslipt egg. Denne eggen ble slått inn i tømmerstokkenes yteved etter hvert som de ble målt av annammerne, og symbolet den etterlot seg fungerte som adressemerke inntil tømmeret var sortert for levering til ulike kjøpere ved lensene nederst i vassdraget. «Merkeskoen» på denne øksa er 3,5 - 4,2 centimeter høy. Symbolet ble ifølge merkekart for Glomma 1930 brukt på tømmer som ble innkjøpt for treforedlingsbedriften M. Peterson & Søn A/S i Moss. Enkelte har påpekt at formen kan minne om omrisset av et strengeinstrument med resonnanskasse, og ment at dette skal ha hatt sammenheng med at et sentralt medlem av Peterson-familien var interessert i fiolinmusikk. Den venstre sida av øksebladet er merket med smedstempelet «C. ØSTMO  ELVERUM» og med tallene «11» og «06». På smalsida, mot skaftbuken, finner vi også tallet «40». Øksehodet later til å ha vært innsatt med en blank lakk før redskapet ble avlevert til museet.

Denne øksa har et 63,5 centimeter langt skaft av ubehandlet ask. Skaftet er forholdsvis rett. Som økseskaft flest er det bredest i høyderetningen og smalest i bredderetningen i den fremre enden (ved skjeftinga) - mer rundovalt mot den bakre enden. I den fremre enden er det først innslått en trekile, som skulle forebygge at øksehodet løsnet fra skaftet under bruk. Skaftet har en sprekkskade i lengderetningen som er forsøt reparert ved hjelp av ei gjennomgående nagle.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Øks

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to