• Barkespaden av den vanlige, helsmidde typen. Dette eksemplaret er 32,8 centimeter langt og skiller seg fra mange andre ved at bladet er forholdsvis kort (snaut 11 centimeter på midten), mens skaftholken er imidlertid uvanlig lang (22 centimeter). Bladet har en 12,4 centimeter bred egg som er slipt i ei noe konveks bue.  Sett i tverrsnitt er bladet kileformet.  Tjukkelsen i den øvre enden er om lag 1,1 centimeter.  Godset i bladet har en «avskallingsskade» på den ene sida, noe som må ha vanskeliggjort bruken av denne barkespaden.  Skaftholken er smidd i forlengelsen av bladets midtakse.  Det er formet som ei spiss kjegle og har et gjennombrutt hull i den ene enden, antakelig for en spiker eller en skrue, som skulle sikre at barkespaden ikke løsnet fra treskaftet (som ikke er intakt her) under arbeidet.

Skaftholken kalles «fal» på Finnskogen der denne barkespaden er brukt. Det er skogsarbeider Marius Mellembakken (1911-1897) på bruket Linna på Åsnes Finnskog som har brukt den. På Finnskogen er det vanlig oppfatning at barkespader med kort fal var støere å bruke enn de som hadde lang fal, fordi handa da kom nærmere selve spaden. 

Denne barkespaden er rustbehandlet og innsatt med korrosjonsbeskyttende voks etter at den kom til Norsk skogmuseum.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Barkespade

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to