• Sliul - et manuelt treskeredskap som ble brukt før denne prosessen ble mekanisert. Redskapet består av to hoveddeler - et 159 centimeter langt skaft, kalt «handvolen», lagd av en rettvokst stamme fra ei smågran og en «slagvol», lagd av en 73,5 centimeter lang bjørkestokk. Handvolen har en diameter på 3,5 centimeter i den fremre enden og 3,0 centimeter i den bakre enden. Slagvolen er en aning konveks i lengderetningen, har et tilnærmet åttekantet tverrsnitt og er om lag 4,2 centimeter tjukk. De to komponentene er koplet sammen ved hjelp av lærreimer (tre ledd), hvorav et løper i en innskåret hulkil rundt ytterenden av handvolen, det andre er fastknyttet i et gjennombrutt hull i den ene enden av slagvolen og det tredje forbinder de to førstnevnte.  

Manuell tresking ble gjort ved at loa - tørkete kornstrå - ble spredd utover på et tett låvegolv. Deretter tok man handvolen og begynte å svinge den ytre enden, slik at slagvolen begynte å rotere. Dette ble gjort slik at slagvolen skulle deise mest mulig flatt ned på underlaget, slik at den slo kornet løs fra ytterendene av stråene. Her var det et poeng at skagvolen skulle lages av et treslag med betydelig vekt per volumenhet, som bjørk. På dette eksemlaret veier den 680 gram.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Sliul

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to