• H-formet tømmerklave, der avstanden mellom klavearmene ifølge innskårne tall skulle være 11 tommer på den ene sida og 12 tommer på den andre. Redskapet er lagd av bjørkevirke. Denne klaven har to midtakser, 2,7-2,8 centimeter brede og 2,1 centimeter tjukke, begge med avfasede kanter. Avstanden mellom midtsprossene er 4,6 centimeter. De er merket med innskårne tall - «11» og «12» - som skulle referere til åpningene mellom klavearmene på tilstøtende side av klaven. Endestykkene på disse komponentene er tappet inn i armene. Tappinga er låst ved hjelp av små kiler, to i hver tapp. Klavearmene er 45,9 og 46,2 centimeter lange. Merk at åpningene er i en drøy kvarttomme større enn oppgitt tommemål når de måles med en moderne tommestokk. Dette kan skyldes endredte tommestandarder. Tidligere hadde for eksempel Sverige og England noe avvikende tømmestandarder fra det som ble brukt i Danmark og Norge. Her til lands ble det brukt både dansk-norske tømmer og engekske, i og med at det ble eksportert mye tømmer til England og Skottland. På denne klaven later det til at «gapet» på «11-tommersida» er det påspikret ei lita treflis på innsida av den ene klavearmen, antakelig for å korrigere målet.

Materialet i klaven er bjørk, og den er hjemmelaget. Klaven har to tverrstokker som er felt inn i målearmene. På innsiden av den ene armen er det spikret fast en ca 3 mm tykk treflis. Klavens mål er:11"og 12".
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Måleklave

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to