• Fløterhake uten skaft. Haken er en østerdalstype. Som fløterhaker flest har den to pigger - en framoverrettet «stingar», som ble brukt til å bende løs stokker som hadde filtret seg sammen, og en nedover- og skrått bakoverrettet «hoggar», som ble slått inn i yteveden på fløtingsvirket når fløteren hadde behov for å trekke stokkene mot seg eller skyve dem fra seg. Haken er 21,6 centimeter lang. Lengden på stingar'n er 5 centimeter, som er kort, mens hoggar'n måler 9,5 centimeter. Der stingar'n og hoggar'n møtes er godset i haken 1,3 centimeter tjukt. I forlengelsen av stingar'n er det en snaut 14 centimeter lang og 2,9 centimeter bred fal eller tange, som skulle ligge an mot ytterenden av hakeskaftet. Denne falen har et ganske romslig (ca, 1 cm diameter) gjennombrutt hull for «hakaspik» i ytterenden. Ytterenden ser for øvrig ut til å ha vært reparert med en påsveiset del, men falen har tydeligvis vært utsatt for en påkjenning som har gitt den en bøy like ved sveisepunktet. I tillegg til det nevnte spikerhullet har denne haken antakelig hatt en ring som skulle omslutte den fremre enden av falen og hakeskaftet, og dermed virke stabiliserende på sammenføyinga. Jernringen er ikke intakt.

Denne haken var antakelig noe rusten da den ble avlevert til Norsk Skogbruksmuseum. Det ser i hvert fall ut til at museet har fått den elektrolysebehandlet og innsatt med en voks som skulle forebygge videre korrosjon.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Fløterhake

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to