• Øks - brukt til merking av fløtingstømmer i målings- og annammingsprosessen som foregikk langs vassdragene i overgangsfasen mellom vinter og vår, da tømmerstokkene etter måling formelt skiftet eier - fra skogeieren som hadde organisert hogst og framkjøring til sagbruk eller treforedlingsbedrift, som kjøpte tømmeret med sikte på videre bearbeiding til produkter som var salgbare på et større marked. 

Øksehodet (den smidde delen) er 16,3 centimeter høyt fra eggpartiet til nakken. Nakkedelen er 8,8 centimeter lang, 3,6 centimeter bred bakerst og 2,5 centimeter bred i fronten. Øksenakken er noenlunde plan i lengderetningen. Bladdelen er opptil 5,2 centimeter bred. Nederst på den venstre sida her (sett i øksebrukerens perspektiv) er det utsmidd en cirka 4,2 centimeter høy «sko» med profilert, fasslipt egg. Merket er rombeformet. Øksa har ikke noe smedstempel. 

Denne øksa har et cirka 64,5 centimeter langt og forholdsvis rett skaft av bjørk. Den fremre enden av skaftet er kilet med en trekile som skulle redusere faren for at øksa løsnet fra skaftet under merkingsarbeidet.  

Ifølge merkekartene fra Glommasvassdraget har dette øksemerket har vært knyttet til Hunsfos Fabrikker i Vennesla i Vest-Agder. 

Litt generell informasjon om bruken av merkeøkser i skogbruket finnes under fanen «Opplysninger».
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Øks

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to