• Øks - brukt til merking av fløtingstømmer i målings- og annammingsprosessen som foregikk langs vassdragene i overgangsfasen mellom vinter og vår, da tømmerstokkene etter måling formelt skiftet eier - fra skogeieren som hadde organisert hogst og framkjøring til sagbruk eller treforedlingsbedrift, som kjøpte tømmeret med sikte på videre bearbeiding til produkter som var salgbare på et større marked. 

Øksehodet (den smidde delen) er cirka 15,9 centimeter høyt fra eggpartiet til nakken. Nakkedelen er 8,7 centimeter lang, 3,1 centimeter bred bakerst og 2,1 centimeter bred i fronten. Øksenakken er en aning konvekst buet i lengderetningen, men avfaset mot sidene. Bladdelen er opptil 5,5 centimeter bred. Nederst på den venstre sida her (sett i øksebrukerens perspektiv) er det utsmidd en cirka 3,7 centimeter høy «sko» med profilert, fasslipt egg.  Merkeprofilen er formet som et kryss. På bladet, over den nevnte skoen, finner vi et rektangulært stempel med bokstavene «OS», som kan være smedens initialer. 

Denne øksa har et drøyt 66,5 centimeter langt og forholdsvis rett skaft av bjørk. Den fremre enden av skaftet er kilet med en trekile som skulle redusere faren for at øksa løsnet fra skaftet under merkingsarbeidet.  

Dette øksemerket har vært knyttet til selskapet Heny Johansen Lumber Co. Den skal ha kommet til Glomdalsmuseet fra Korsbakken i Elverum. Merket er laget etter 1914.

Litt generell informasjon om bruken av merkeøkser i skogbruket finnes under fanen «Opplysninger».
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Øks

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to