• Høvre fra Drangedal i Telemark. Et høvre er i sin enkleste form ei bøyle som monteres på tvers ved overgangen mellom arbeidshestens nakke og rygg med to såkalte «høvreballer» som anlegg. Høvret bidrar til å bære den fremre delen av selen (der skjækene er festet) og det har også hull som tømmene føres gjennom. Dette høvret er i hovedsak lagd av tre, som har en gråbrun fargetone.  Den midtre delen danner ei forholdsvis krapp bue. Her later det til at den som har lagd gjenstanden har valgt et emne som var naturlig krokvokst, noe som bidro positivt til soliditeten. Ytterendene – «armene» - peker mer skrått utover. Her er det jernbeslag i endene, med S-formete jernkroker for oppholdsreimene, som var bindeledd mot arbeidsselens oreparti. På oversida av høvret, ved overgangen mellom den sentrale bua og armene, er det gjennombrutte hull for tømmeføringa. Nederst og sentralt på høvrebøyla er det innslått kramper med jernringer. I en av disse ringene er det festet ei hempe, lagd av bustreip. På undersida av armenes øvre del er det to gjennombrutte hull på hver side av høvrebua. Her er det inntredd tynne vidjer som ble brukt til å feste høvreballene (i litteraturen av og til kalt «bæreputer»). Dette er trekomponenter med ovale, avrundete anleggsflater mot hesteryggen på den ene sida og klosser med hull for de nevnte vidjefestene på den andre. Her er vidjene til den ene høvreballen intakte, på den andre er de knekte, og den løse høvreballen er bare knyttet fast i et av tømmehullene ved hjelp av ei snor (dette er gjort på museet, for å unngå at høvreballen kommer bort fra høvret). 

Eldre gjenstandsbeskrivelse
Høvret er av tre og er hjemmegjort. På toppen er utskåret en knapp av form som 3 sammenhengende knotter. Tømhullene er hult ut sylindrisk utskjæringer som stikker halvveis over høvrets overside. Endene har kraftige beslag med bøyler. I disse er festet S-formede kroker til feste for gjordene. Den ene kroken avsluttes med en trekant, Den andre med tverrstang. På toppstykke er festet en ring og en bøyle, i ringen henger en tauløkke, l. 28 cm. Den bevarte høvreballen er festet med vidje.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Høvre

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to