History
-
Øl brygget på byggmalt, humle og vann har en lang tradisjon i Norge og Gudbrandsdalen tilbake til vikingtid og middelalder. Senere ble det også vanlig å tilsette gjær slik vi gjør i dag. Maihaugen har mange flotte drikkekanner og ølboller som er flott dekorerte. Øl var viktig del av kulturen som del av kostholdet, men også til sosiale anledninger som til bryllup og begravelser. Også mjød kan ha blitt drukket med slike kanner. Mjød er gjæret honning blandet med vann, tilsatt mjødurt som krydder. Mjødurt vokser på steder hvor korn ikke dyrkes som i fjellbygder.
Trøys eller øltrøys er kar for henting og skjenking av øl over til andre drikkerkar som kanner og boller. Trøysen har en tut for å helle øl og en hank bak. Trøysen kunne antagelig brukes til andre drikkevarer også som melk eller løype.
Produksjon: 1750 - 1850 (Ant)
Bruk
- BruksstedVågåsikker
Classification
License information
- License Contact owner for more information
Metadata
- IdentifierSS-01848
- Part of collectionMaihaugen
- Owner of collectionMaihaugen
- InstitutionMaihaugen
- Date publishedDecember 7, 2010
- Date updatedJune 6, 2023
- DIMU-CODE011021907722
- UUID3c910bbb-afa9-481e-adef-55463df82da6
- Tags
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».