• Ødelagt betongdam ved Osfallet i elva Søndre Osa i Åmot kommune i Hedmark, fotografert etter den såkalte «Osfallskatastrofen» i 1916. I 1913-14 hadde Åmot kommune bygd en betongdam for å etablere et vannmagasin ovenfor de drøyt 25 meter høye Osfallene.  Fra dette reservoaret hentet man driftsvann til de to turbinene i kraftstasjonen nedenfor.  Her ble det produsert elektrisk energi, som via ledningsnett ble overført til bygdesenteret Rena med omliggende grender.  Den 10. mai 1916, under en voldsom smelte- og regnflom, sviktet nordre damarm, og elva fant seg et nytt løp.  De store vannmassene som i løpet av kort tid fosset ut av dammen forårsaket store ødeleggelser, både på det nevnte kraftanlegget og i terrenget nedenfor.  Dette fotografiet later til å være tatt fra det nye løpet elva grov seg opp mot en del av betongdammen som sviktet.  Vi ser opp mot bruddflata, og det kan synes som om man hadde spart på armeringsjernet som bidrar til å gi moderne betongkonstruksjoner bruddstyrke.  Ved venstre bildekant ser vi hjørnet av et bordkledd hus med valmtak.  Dette var antakelig et av lukehusene som hørte med til damanlegget.

Noe mer informasjon om den første kraftutbygginga ved Osfallet og dambruddet som fulgte drøyt halvannet år etter at kraftverket ble satt i drift finnes under fanen «Opplysninger».
    Photo: Daae, Odd / Anno Norsk skogmuseum

Ødelagt betongdam ved Osfallet i elva Søndre Osa i Åmot kommune i Hedmark, fotografert etter den såkalte «Osfallskatastrofen» i 1916. I 1913-14 hadde Åmot kommune bygd en betongdam...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to