• Vinterbilde fra Harpefossen i Gudbrandsdalslågen, i Sør-Fron kommune i Oppland fylke. Fotografet er tatt vinteren 1909 eller 1910, fra en posisjon på den snødekte elveisen. En slik opptaksposisjon var temmelig utilgjengelig sommerstid, for da gikk elva vanligvis stor og strid på dette stedet. Bildet er antakelig tatt under en befaring der fløtingsadministrasjonen vurderte hvordan sprenging i fossen kunne gjøre framdriften av tømmeret enklere, rimeligere og mindre farlig for mannskapene. 

Før Harpefossen ble utbygd i 1960-åra var det et fall på cirka 25 meter over en strekning på om lag en kilometer her. Fossen startet med et stup i elveleiet like ved garden Solbrå. Nedenfor smalnet elveløpet i ei bergkløft med strid strøm og nesten loddrette vegger. «Elveleiet i fossen er saa trangt, at vandet under flom hvirvles op langs de bratte fjeldvægge; der er store jettegryder», forteller geologen og topografen Amund Helland i sin beskrivelse av vassdraget (1913). Det er innlysende at tømmerfløting i et slikt elveleie var både besværlig og farlig. Helland framstilte det slik: «Laagens bredde er i Harpefoss 15-20 m. Fossen er ofte besværlig for tømmerflødningen. Naar der er lidet vand, bindes tømmeret let. Under høivand gaar flødningen noksaa godt. »
  Photo: Anno Norsk skogmuseum

Vinterbilde fra Harpefossen i Gudbrandsdalslågen, i Sør-Fron kommune i Oppland fylke. Fotografet er tatt vinteren 1909 eller 1910, fra en posisjon på den snødekte elveisen. En sl...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to