History
-
-
John Holten vokste opp i Torvikbukt på Nord-Møre. Her tok han svennebrev som dameskredder og startet eget verksted i 1936. Etter andre verdenskrig var det vanskelig å få arbeid som skredder. John Holten og hans kone Nicoline bestemte seg for å flytte til Brandbu hvor det var mulighet for arbeid. I oktober 1946 flyttet John Holten med gravid kone og fire sønner inn på ”Snippen”. Huset ligger i Tomtesvingen der veien går inn til Vestoppland Folkehøgskole. Her innredet de et skredderverksted, og innenfor verkstedet var det en liten leilighet.
Sigurd Bjerkestrand hadde vært skredderlærling samtidig med Holten. Da Sigurd Bjerkestrand fikk vite at det var arbeid å få på Brandbu, flyttet han og hans familie inn på ”Snippen” i 1947. Holten var dameskredder og Bjerkestrand var herreskredder. Dermed hadde de tilbud til alle. Skredderverkstedet fikk navnet ”Holten og Bjerkestrand”.
De første årene
Etter krigsårene var det lite penger blant folk flest og det nyetablerte skredderfirmaet hadde en vanskelig start. I et brev fra november 1948 bestiller en kunde knikkers og skibukse og skriver: ”Jeg kan skaffe dere godt smør for det, men ikke før i januar”. I måleboka fra samme år ser en at det var vanlig at kundene hadde med seg eget stoff.
Det var vanskelig å få tak i stoff etter krigen. Når John Holten en sjelden gang dro inn til Oslo for å handle metervare var han forpliktet til å samtidig kjøpe norskproduserte hårduker av hestehår. Ordningen var etablert for å få i gang norsk produksjon og industri. Det var imidlertid lite behov for hårduker og det samlet seg opp store lagre hos Holten og Bjerkestrand.
Utvidelser
Etter å ha flyttet litt rundt i Brandbu i årene etter 1947, åpnet Holten og Bjerkestrand butikk i Hjørnegården i Brandbu sentrum. I huset ”Losjen” hadde de en liten fabrikk som sydde leiesøm for et firma i Oslo. I 1949 stod seks syersker på lønningslista. I 1953 var det 32 personer på lønningslisten. Av disse var 21 syersker. I tillegg var det blitt ansatt en hattemaker, en motedame, en mann til å presse tøy, kontrollør og bestyrerinne.
Plassen ble etter hvert for liten og de bestemte seg for å bygge selv. Nybygget på Torget i Brandbu stod ferdig i 1971. ”Den gangen virket bygget enormt. Vi leide ut lokaler både til Trygdekassen og Postverket, men ennå var det utrolig mye plass igjen”, fortalte John Holten. På 80-tallet ble det allikevel nødvendig med utvidelser. Da hadde Bjarne Holten tatt over foretaket etter sin far. I dag driver tredje generasjon Holten foretaket i Brandbu.
Teksten er hentet fra utstillingen "Holten & Bjerkestrand" på Hadeland Folkemuseum
-
Fotografering 1982 (Fotografi i artikkel publisert i avisen Hadeland 23. desember 1982)
- Rettighetsinnehaver/eier av original Avisen Hadeland sikker
-
Aksesjon
Brukskopi til utstilling - Giver/siste eier Holten, Bjarne sikker
-
Relation
- Related objects Photograph HF2011/8:1
Classification
-
- Levnetsbeskrivelser OU 159
- Skredderfaget OU 294.41
References
-
- Arkivreferanse Opplandsarkivet avd Randsfjordmuseene, Hadeland Folkemuseum, OAHF452 Holten og Bjerkestrand Regnskap og personalforvaltning
License information
- License Contact owner for more information
Metadata
- Identifier HF2011/8:2
- Part of collection HF - Hadeland Folkemuseum
- Owner of collection Randsfjordmuseene, avd. Hadeland Folkemuseum
- Institution Hadeland Folkemuseum
- Date published May 20, 2014
- Date updated May 20, 2014
- DIMU-CODE 011014069593
- UUID 1F993C83-7707-43B6-BBAB-5A6FD8E1F39D
- Tags
Add a comment or suggest edits