• Tårnet på Rafjell skogbrannvakstasjon, øst for innsjøen Nuguren i Brandval, Hedmark. Tårnet ligger 585 meter over havet. Det ble bygd 1934 etter initiativ fra Brandval skogråd og med økonomiske tilskudd fra forsikringsselskapet Skogbrand. Eier var Brandval kommune, som seinere er sammenlått med Kongsvinger. Tårnet er utført i armert betong og står på ei bergflate. Det har fire loddrette bein eller pilarer som gir tårnet et rektangulært grunnplan, der det etter fotografiet å dømme inngår et rektangulært rom med inngang i den ene kortenden. Adkomsten til utkikksstedet på toppen skjer via jernstiger og to plattformer med jernrekkverk, den nedre er støpt rundt to av pilarene, den øvre rundt alle fire. På toppen står ei rektangulær utkikkshytte på en noe utkraget plattform med jernrekkverk. Ved ett av hyttas hjørner er det reist ei stang. Ut fra negativet er det vanskelig å ta stilling til om dette er ei flaggstang eller en lynavleder. Fotografiet er tatt på en viss distanse og viser hele tårnet. 

Rafjelltårnet var bemannet i tørkeperioder sommerstid og inngikk i den regionale brannberedskapen i regionen fram til og med 1977-sesongen. Kommunene Brandval, Vinger og Grue bidro til å finansiere dette tilsynet. I 1935 ble det laftet ei tømmerhytte like ved tårnet, som overnattingssted for brannvaktene. Fra og med 1978 overtok småflyentusiaster skogbranntilsynet. Vakthytta ble ødelagt ved en brann i 1982. Femten år seinere fikk Hokåsen utmarkslag laftet ei ny hytte med tanke på friluftsfolk som har Rafjellet som turmål. Etter at skogbrannvaktholdet fra Rafjellet oppførte fikk tårnet i 1980 en ny funksjon som «mast» for politiets, tollvesenets og Røde Kors’ radiokommunikasjon. Mange innså at brannvakttårnet var et interessant kulturminne, men det var uklart hvem som hadde vedlikeholdsansvar. Tidlig på 2000-tallet anslo et ingeniørfirma at tårnet hadde et oppussingsbehov som ble kalkulert til 230 000 kroner. Tiltak ble iverksatt med midler fra flere instanser, men med Kongsvinger kommune som hovedbidragsyter.
  Photo: Julius Nygaard / Anno Norsk skogmuseum

«Rafjell»

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to