• Halkvernstrupen eller Halsjøfossen ved utløpet av Haldammen i Våler (Hedmark), slik den så ut en vårdag (28. mai) i 1918.  Fotografiet er tatt i motstrøms retning, fra et berg på østsida av eleveløpet.  Fossen er cirka 9 meter høg og om lag 85 meter lang.  Den skapte lenge store problemer for tømmerfløtinga, for stokkene hadde lett for å sette seg fast eller bli slått i stykker i strømkavet her.  Fotografiet viser hvordan en har forsøkt å regulere vannmassene ved å bygge steinfylte tømmerkister (skådammer) på begge sider av eleveløpet fra den ovenforliggende dammen og langsmed hele fossen. Til høyre i bildet skimtes en langstrakt bygning med litt dårlig tak, antakelig den nevnte Halkverna eller et lite saghus.  Bak og til venstre for bygningen kan vi også ane dambrua, hvor det ser ut til at det sto en del mennesker og så på tømmerstokkenes ville ferd gjennom det kvitskummende strømkavet. 

Tre år etter at dette fotografiet ble tatt, i 1921, ble de konstruksjonene vi ser her revet og erstattet av en ny, kraftigere og mer moderne dam med tre løp.  Nydammen gav mulighet for å regulere Halsjøen opptil to meter opp.  Dermed kunne fløtingsorganisasjonens damvoktere magasinere opptil 12 millioner kubikkmeter vann, hvilket var viktig i et fløtingsvassdrag med få andre kontrollerbare reservoarer av vesentlig størrelse.

Den 31. januar 1922 kunne Kongsvinger-avisa «Indlandsposten» fortelle at «Gjennem Haldammen, hvortil vort billede i dag direkte knytter sig, kommer tømmeret fra Halaaen, som løper baade i Norge og Sverige. Desuten ogsaa fra Svartbækken. I 1916 blev der fløtet 123 312 stokker gjennem Haldammen, i 1917 gik det 105 000, i 1918 bare 31 511, i 1919 atter 111 141, i 1920 var tallet oppe i 132 364 og i 1921 gikk det 114 321 stokker.
Haldammen ligger omkring en halv mil nordenfor Juberget paa veien til Gravberget. Av det tømmer som aarligaars» fløtes gjennem dammen, er 10-15 pct. av svensk virke.»
    Photo: Anno Norsk skogmuseum

«Damvandet gaar.»

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to