History
-
-
I 1984 bestemte ledelsen i Glomma fellesfløtingsforening at fløtinga i vassdraget skulle avvikles. Påfølgende år ble siste fløtingssesong, og deretter gav organisasjonen seg sjøl frist en avviklingsfrist, som var utgangen av kalenderåret 1987. I løpet av denne tida skulle alle forpliktelser og verdier organisasjonen satt på overdras til andre, eller fjernes. Avviklingsbeslutningen utløste også et «Prosjekt Glomma» ved Norsk Skogbruksmuseum. Målet med dette prosjektet var å dokumentere virksomheten etter beste evne så lenge fløtinga foregikk, og bidra til at en del faste fløtingsinnretninger, gjenstander, arkivalia, fotografier og minnemateriale ble bevart med sikte på framtidig forskning og kulturhistorisk formidling. Tanken var at det skulle arbeides med dette over en fireårsperiode, men prosjektet ble egentlig ikke avsluttet før i1998, da Øivind Vestheims bok «Fløting gjennom århundrer – Fløtingas historie i Glomma- og Mjøsvassdraget» ble lansert som et sluttprodukt. Også etter den tid gjensto betydelig arbeid med registrering og tilgjengeliggjøring av materiale Norsk Skogmuseum og andre instanser hadde tatt ansvar for i avvklingsperioden i midten av 1980-åra.
Som ledd i Glomma Fellesfløtingsforenings avviklling av sin virksomhet ble arkivene overdratt til Riksarkivet i Oslo. Riksarkivaren valgte imidlertid å la materialet bli liggende i det murte tilbygget til kontorbygningen ved Fetsund lenser. Man overlot til Øivind Vestheim, som var amanuensis ved Norsk Skogbruksmuseum og hovedansvarlig for «Prosjekt Glomma», å organisere en første ordning av dette arkivet. Dette oppdraget løste han med bistand fra lokale engasjementsmedarbeidere. Mens dette arbeidet pågikk ble lenseanlegget fredet (1986), og fra 1990 har det vært museumsdrift knyttet til lensene. Lensemuseet på Fetsund har overtatt det daglige forvaltningsansvaret for Glomma fellesfløtningsforenings arkiv. Det fotografiske materialet ble overlatt til Norsk Skogmuseum. Dette materialet besto av 72 album med innlimte kopier, samt en del negativmateriale. Fotografiene ble reprofotografert av museumsfotograf OT Ljøstad, og i første omgang enkelt registrert i museets tidligste elektroniske fotodatabase. Dette arbeidet ble ikke utført av fagpersoner, og registreringsteksten var oftest begrenset til nummeridentifikasjon og eventuelle årstall, navn eller andre stikkord man fant under albumbildene. Deler av materialet er seinere omregistrert. Nedleggingsprosessen førte også til at Fetsund lenser ble fredet i 1986. Fire år seinere ble det åpnet et lensemuseum ved dette anlegget. Også ved forhenværende Nes lense i Skiptvet ble det etablert et lensemuseum. Norsk Skogbruksmuseum gjorde Sørlistøa - administrasjonssenteret for fløtinga ved Osensjøen i Åmot - til museum for sjøfløting. Dette museet ble åpnet for publikum i 1989. Alle fløtingsmuseene ved Glommavassdraget har fotografier fra albumene til Glomma fellesfløtingsforening i sine utstillinger.
-
Fotografering
-
Aksesjon - 1985
- Giver/siste eier Norge Oslo Oslo Tollbugata 24, 0157 Oslo
-
Eierskap - 1985
- Tidligere eier Norge Oslo Oslo Tollbugata 24, 0157 Oslo
-
Classification
-
- Topografi og geologi OU 133
- Fløting, tømmertransport OU 313.33
- Innsjøer, tømmerfløting OU 313.336
References
-
- Fotoreferanser 08446
License information
- License Contact owner for more information
Metadata
- Identifier SJF.1989-02057
- Part of collection Anno Norsk skogmuseum
- Owner of collection Stiftelsen Norsk Skogmuseum
- Institution Anno Norsk skogmuseum
- Date published March 19, 2014
- Date updated May 29, 2020
- DIMU-CODE 011012986427
- UUID FC0C0F8A-C2A5-4D7D-ADB9-B68E21B213AA
- Tags
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».