• Fra hollenderiet ved Klevfos Cellulose- & Papirfabrik i Løten. Her ble råstoffene som skulle inngå i produksjonen blandet og malt. Fotografiet viser fronten på hollenderkaret. Dette er et digert støpejernstrau, der produsentens navn og produksjonsåret er innstøpt i opphøyet relieff: "DRAMMENS JERNSTØPERI 1910". Dette forteller at denne maskinen ble innkjøpt og montert i forbindelse med at Klevfos-fabrikken i 1910-11 ble gjenoppbygd etter den store brannen som rammet anlegget i høsten 1909.

Hollenderen ble altså brukt til å blande og male papirmassen i. Det dreier seg om et digert kar med en innvendig midtvegg, samt en valse (såkalt «kubbe») og et «grunnverk». Ytterflatene på de roterende hollenderkubbene var besatt med skinner eller «kniver» av stål eller fosforbronse. Disse maler mot det faststående grunnverket, som også har kniver av samme materiale. Malingsgraden (fibrilldannelsen) hadde stor betydning for papirkvaliteten. Ådalsbruk.
  Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Fra hollenderiet ved Klevfos Cellulose- & Papirfabrik i Løten. Her ble råstoffene som skulle inngå i produksjonen blandet og malt. Fotografiet viser fronten på hollenderkaret. D...

Dokumentasjonsfotografering av Klevfos, utført av OT-Ljøstad i 2005.

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to