• Interiør fra hollenderiet ved Klevfos Cellulose- & Papirfabrik i Løten i Hedmark, som i 1986 ble til Klevfos Industrimuseum.  Hollenderen ble altså brukt til å blande og male papirmassen i.  Det dreier seg om et digert kar med en innvendig midtvegg, samt en valse (såkalt «kubbe») og et «grunnverk».  Ytterflatene på de roterende hollenderkubbene var besatt med skinner eller «kniver» av stål eller fosforbronse.  Disse maler mot det faststående grunnverket, som også har kniver av samme materiale.  Malingsgraden (fibrilldannelsen) hadde stor betydning for papirkvaliteten. Kubben var overbygd med et tredeksel, der et par manglende bord gav muligheter for et visst innsyn.

Hollenderen på dette fotografiet ble levert fra Drammens jernstøperi i 1910, da Klevfos-fabrikken var under gjenoppbygging etter en storbrann året før.

Hollenderiet på Klevfos har siden 1988 vært brukt som teatersal for forestillingen «Arbesdaer», som handler om livet i og omkring fabrikken.  Krakkene til venstre i forgrunnen og amfiet med stålrørstoler bak hollenderen er innsatt med tanke på publikum  Lyset til forestillingen styres fra bordet på amfiet. Ådalsbruk.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Interiør fra hollenderiet ved Klevfos Cellulose- & Papirfabrik i Løten i Hedmark, som i 1986 ble til Klevfos Industrimuseum. Hollenderen ble altså brukt til å blande og male papir...

Dokumentasjonsfotografering av Klevfos, utført av OT-Ljøstad i 2005.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to