• Døra mellom stuerommet og sovekammerset i «Austmostua» eller «Østmostua» på Glomdalsmuseet i Elverum. Denne bygningen er egentlig fra Mogrenda på Vestsida i Hoff i Solør, men den ble demontert og gjenreist på museet i 1919. Dette er ei fyllingsdør med to såkalte speil. De horisontale rammetrærne er tappet inn i de vertikale, og forbindelsene mellom dem er låst med trenagler. Disse komponentene er innsatt med rødbrun maling. Trespeilene som fyller de to rommene mellom rammetrærne er planhøvlete. De er innsatt med et tynt grågrønt malingslag, men vi aner likevel årringstrukturen i underliggende ved. Døra har to hengsler, som later til å være ført gjennom rammetreet mot venstre dørkarm. Hver hengsle har imidlertid også to S-formete blader som er naglet til hvert sitt dørspeil. På motsatt side av dørbladet finner vi et låsblikk med et profilert bøylehandtak. Fotografiet viser også dørterskelen, samt brunmalt belistning med høvlet stripemønster. Vi vet ikke sikkert om denne døra har fulgt bygningen fra dens tidligste år i Solør, men stilmessig sett harmonerer den godt med bygningskonstruksjonene. 

I 1782 foregikk det en dølgsmålsfødsel på Velstu Austmo, muligens i denne bygningen. Fotografiet er tatt som illustrasjonsforslag til en artikkel som tar utgangspunkt i denne saken, se fanen «Historikk».
  Photo: Løken, Bård / Norsk skogmuseum

Døra mellom stuerommet og sovekammerset i «Austmostua» eller «Østmostua» på Glomdalsmuseet i Elverum. Denne bygningen er egentlig fra Mogrenda på Vestsida i Ho

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to